Liggunderlag bäst i test

Det finns många bra liggunderlag att välja mellan och tyvärr är det inte ofta som liggunderlag genomgår en rejäl testomgång för att få fram vilka som är bäst i test.

Pris och användningsområde är två viktiga faktorer som har betydelse för att utse liggunderlag som är bäst. Vill man ha det bästa billiga liggunderlag när man är på läger med skolan eller ska sova på golvet en natt så är det andra liggunderlag man behöver än om man ska övernatta i svenska fjällen på vintern.

Det är alltså väldigt svårt att utse vilka liggunderlag som är bäst i test. Om vi bortser från alla enkla användningsområden och inte direkt tar hänsyn till prislappen så finns där några väldigt bra alternativ att välja mellan. Det som skiljer dem åt är framför allt hur de pumpas upp, vad de är gjorda av och för vilken lägsta temperatur de klarar av.

Ta en titt på liggunderlagen här nedanför, det är varianter som fått väldigt bra omdöme av friluftsmänniskor.

Exped SynMat 7

Exped SynMat 7SynMat är en serie av liggunderlag från Exped och finns i flera varianter. SynMat 7 är en av de mest populära och finns i olika storlekar för att vara så optimal för dina förutsättningar som möjligt.

SynMat 7 är ett uppblåsbart liggunderlag och samtidigt isolerat med Texped-Loft-Microfiber fleece. Det är en fyllning som i hoppackad tar väldigt lite plats och som hjälper till att isolera mot kyla när den används. Fyllningen är laminerad i topp och bott så den inte flyttar på sig och ger ojämn isolering.

Storleken Large/Wide som är en bekväm storlek för många män har en vikt på 1,1 kg och en storlek på 27×15 cm i hoppackad, och 197x65x7 cm uppblåst. Liggunderlaget har en temperaturgräns på -17 grader.

Exped SynMat 7 och andra modeller finns att köpa hos Outdoorexperten.se och Outnorth.se.

SynMat 9 är en annan modell som är lite tjockare och där av isolerar lite bättre. Den klarar av hela -25 grader.

Om vikten är viktig så ta en titt på SynMat UL (Ultra Light) som väger ungefär hälften.

Exped Downmat 7 – Bäst i test

Exped Downmat 7Downmat är en serie av liggunderlag som tar steget längre än SynMat. Just Exped Downmat har vunnit European Outdoor Award som bästa produkt. Det är således inte fel att påstå att Downmat 7 är bäst i test.

Downmat är ett liggunderlag i dun, vilket var väldigt innovativt när det kom. Liggunderlaget har även en inbyggd pump så du behöver inte släpa med dig en sådan heller.

Varianten 7 LW har ett mått på 197x65x7 cm, alltså exakt lika stor som SynMat 7. Denna klarar dock temperaturer ner till -24 grader tack vare dunet. Vikten är 1,15 kg och nerpackad har den ett mått på 27×14 cm.

Exped Downmat som är anpassat till kallare klimat hittar du hos Outnorth.se och Outdoorexperten.se.

Storebror till Downmat 7 är Downmat 9 och är ett liggunderlag för extrema förhållanden. Den är lite tjockare och klarar av temperaturer ner till -38 grader.

Therm-a-Rest – NeoAir All Season – Bäst i test

Thermarest-NeoAir-All-SeasonThermarest har ett flertal olika liggunderlag där NeoAir kanske är den serie som fått flest utmärkelser av testare. Det finns flera olika varianter att välja mellan, men Thermarest NeoAir All Season är ändå den som passar flest och det är inte konstigt att den vunnit flera priser och fått bra betyg av användare världen över.

Den är gjord för att användas året runt vilket namnet skvallrar om och klarar temperaturer ner till -18 grader galant. Den stora madrassen (L för Large) har ett mått på 196x63x6,3 cm men väger bara 710 gram och tar 28×12 cm i plats när den är packad. Det gör att den är väldigt lätt att ta med sig, dels för den låga vikten men även för den kompakta packningen.

Thermarest NeoAir All Season finns att köpa hos t.ex. Outdoorexperten.se och Outnorth.se där den kostar 2195 kr för storlek L. Vill du satsa på ett riktigt bra liggunderlag som fått flera utmärkelser som bäst i test så är detta ett säkert kort.

Här nedanför är några utmärkelser och tester som NeoAir All Season vunnit och blivit bland de bästa liggunderlagen. Du finner även en video som demonstrerar just deras NeoAir-serie.

NeoAir-All-Season-awards

 

Källor och Test

Att hitta riktigt bra tester på liggunderlag är svårt även om det finns några bra på engelska och gjorda för den internationella marknaden. De modeller som fått bäst i test är och som vi presenterar på denna sida har vi hämtat från andra källor.

Vi har bland annat använt oss av testat.nu och deras sammanställning av bästa liggunderlagen. Den visar tydligt att Exped och Therm-a-Rest är de två stora tillverkarna och deras modeller håller toppklass.