Liggunderlag från Exped

Exped (förkortning för Expedition) började under 80-talet som en återförsäljare av egna varumärken för att redan 1997 börja övergå till att tillverka egna produkter för friluftsliv. Den första produkten som togs fram var ett tunneltält och sedan dess har nya produkter tagits fram år efter år.

Exped-DownMat Liggunderlaget blev en del av Expeds utbud under 2002 när de lanserade sin DownMat-serie. DownMat är ett revolutionerande liggunderlag som klarar temperaturer ner till -38 grader med R-värde på 8.00. Liggunderlag görs i flera olika storlekar och modeller. Deras längsta variant av DownMat XP 9 LW är 197x65x9 cm och väger 1 1254 g (inkl. packsäck och pump). Idag används DownMat av de som vill hade det absolut bästa och det är inte konstigt att liggunderlag vunnit flera priser och rekommenderas av de som provat dem.

Fyra år efter att Downmat lanserades i produktserien kom ett nytt liggunderlag från Exped. Det var dags för det populära SynMat att ta plats i utbudet och det blev snabbt en succé för alla de som behövde ett riktigt bra liggunderlag men som samtidigt inte befann sig i extrema områden. SynMat är helt enkelt det perfekta liggunderlaget får så väl nybörjare som de mindre extrema äventyrarna. Precis som DownMat finns SynMat i flera tjocklekar och det är siffran som i namnet som skvallrar om det. En mycket populär modell är dock SynMat 7 LW som är ett ganska stort och brett liggunderlag på 197x65x7 cm.  Det väger 1109 gram med packning och klarar temperaturer ner till -17 grader med ett R-värde på 4.90. SynMat har syntetiskt mikrofiber som isolering vilket är billigare än det som används i DownMat.

SynMat-isoleringNär liggunderlagen från Exped väl är uppblåsta så skapas en väldigt bra isolering som påminner om det du finner i hus. Till skillnad från en luftmadrass som väger extremt mycket så är liggunderlagen lätta och ger bättre isolering från kyla tack vare isoleringsmaterialen inuti. Exped har verkligen hitta en bra balans mellan att kunna erbjuda liggunderlag som tar lite plats och väger lite när man bär på dem samtidigt som de ger den bästa möjliga isoleringen och komforten när de ska användas.

Modeller

Exped SynMat 7Exped SynMat
Exped SynMat är ett av de mest populära liggunderlagen för svenskar som vandrar och övernattar utomhus från så väl varma sommarnätter till kallare nätter på vintern. Exped SynMat finns i flera olika utföranden där den vanliga varianten finns i tjocklekar på 7 och 9 cm för att återge R-Värde på 4,9 och 6,0. Det finns även Ultralätta (UL) varianter av SynMat som väger betydligt mindre men som inte lämpar sig lika bra på vinter när marken går en bra bit under nollstrecket.

Köp Exped Liggunderlag

Exped är mycket populära liggunderlag och du hittar deras produkter i utbudet av de e-butiker som vi listar. Priserna varierar beroende på vilken modell du vill ha och vilken storlek du önskar.

Videos

Demonstration av DownMat XP 9 (som finns att köpa i butikerna vi listar) som visar alla funktioner och hur praktisk liggunderlaget är i verkligheten. Säcken fungerar även som en pump så du behöver inte lägga mycket energi på att pumpa upp liggunderlaget och det är väldigt uppskattat av de som vandrar i fjällen på höga altituder.

Introduktion till hur den populära SynMat 7 och 9 fungerar. SynMat säljs av de butiker som vi listar här på sidan. SynMat har en inbyggd pump så du behöver inte ta med dig någon pump eller använda dina lungor för att pumpa upp liggunderlaget.