Uppblåsbara liggunderlag

Det finns uppblåsbara liggunderlag och kompakta luftmadrasser från ca 600 kronor och uppåt. De billigaste varianterna kan fungera bra under sommaren men när temperaturen går under tio grader rekommenderas det att du satsar på en lite dyrare variant.

Uppblåsbara liggunderlag i kombination med att madrassen är fylld med isolerande material ger den bästa komforten och ett liggunderlag som klarar av kallare underlag. Ska du vandra i fjällen under höst, vinter eller tidig vår så är det viktigt att du väljer ett liggunderlag som verkligen klarar av den kalla temperaturen från marken.

Tillverkaren Exped har många bra modeller i sin SynMat-serie. De klarar temperaturer ner mot -25 grader beroende på modell. De är också utformade för att ta så lite plats som möjligt, har inbyggd pump och väger ca 1kg nerpackad. Priset varierar dock men de går att få från ca 1000 kronor.

uppblåsbart liggunderlagOm du ska befinna dig i ännu kallare klimat så har Exped serien DownMat som klarar temperaturer ner till -38 grader. De är givetvis också uppblåsbara och finns med både extern och intern pump. En av de lyxigaste modellerna, DownMat XP 9 LW väger bara 1210 g och har måtten 27×15 cm packad. Pumpen för madrassen är extern men används också som packpåse och gör det enkelt att pumpa upp madrassen även i väldigt svåra förhållanden.

Dessa liggunderlag har speciella ventiler som gör det lätt att blåsa/trycka in luft utan att luften pyser ut igen. Med DownMat ansluter du packpåsen till ventilen, släpper in luft i påsen och rullar sedan påsen så luften trycks in i liggunderlaget. Detta är ett smart sätt som inte kräver stor fysisk påfrestning vilket det kan vara att blåsa in luft med sina egna lungor om man befinner sig på en lite högre höjd med lägre nivå syre i luften.

Du kan läsa mer och se filmer om Expeds liggunderlag här.

Köp upplåsbara liggunderlag online

I de e-butiker vi listar finns det ett mycket bra utbud av liggunderlag och luftmadrasser. Butikerna är inriktade på friluftsliv och har de absolut bästa produkterna för alla tänkbara förhållanden. Om du är nybörjare och ska ut två nätter så finns det billiga liggunderlag, men ska du vandra i svenska fjällen under vintern finns det även uppblåsbara liggunderlag som klarar dessa förhållanden.