FAQ – Frågor & Svar om liggunderlag

Det finns en del vanliga frågor som ofta ställs angående liggunderlag och vi försöker här besvara de flesta.

Vilka tillverkare är ledande inom liggunderlag?

Det finn flera stora tillverkare av liggunderlag. Ett par väldigt populära alternativ i Sverige är Exped och Thermarest. De har bra liggunderlag som passar de allra flesta med modeller för enklare användning till proffsiga vandrare i riktigt kalla klimat. De säljs av de e-butiker som vi listar här på sidan.

Behöver man ett uppblåsbart liggunderlag?

Det beror helt på vad du är ute efter. Ett uppblåsbart liggunderlag med isolering släpper igenom mindre kyla om marken är kall. Dessa liggunderlag kan också uppfattas som bekvämare än ett vanlig billigt liggunderlag i skumgummi, speciellt om du sover på en ojämn mark.

Det finns liggunderlag som klarar av att skydda dig mot marktemperaturer på ner mot 30-40 minusgrader. Dessa liggunderlag tillhör toppsegmentet och kostar därefter.

Hur mycket bör ett liggunderlag väga vid vandring?

Detta är givetvis individuellt, men ett bra liggunderlag uppfyller alla kraven du behöver och väger sedan så lite som möjligt. Många tycker att ett liggunderlag ska väga maximalt ca 1 kilo och går det långt över det blir det för mycket.

SynMat 7 från Exped är ett riktigt bra liggunderlag som väger mellan 770 och 1100 gram. Det är den stora och breda varianten som väger in på 1100 gram och alla varianter har en temperaturgräns på -17 grader vilket gör det till ett väldigt bra liggunderlag att börja med.

Vad kostar de billigaste liggunderlagen?

De billigaste liggunderlagen hittar du oftast hos vanliga butiker som säljer billiga produkter. Exempelvis så kan ÖoB, Rusta och andra butiker ha väldigt billiga alternativ. Problemet är att kvaliteten ofta inte är på topp, de väger kanske mer än vad de behöver och skulle liggunderlaget gå sönder när du vandrar så behöver du ett reparationskit som vanligtvis inte följer med.

Vi rekommenderar att du satsar på ett liggunderlag med hög kvalitet, som tar lite plats, väger lite och där ett reparationskit gärna följer med. Det går att hitta dessa från 500-600 kronor och uppåt. Ta en titt på shoppingsidorna vi listar.

Är ett självuppblåsbart liggunderlag nödvändigt?

Det beror på. Det kan givetvis vara skönt att slippa slita med att blåsa luft in i liggunderlaget om du vandrat en hel dag, men det är kanske inte kritiskt om du har en tajt budget (då dessa vanligtvis kostar lite mer).

Om du vandrar på hög höjd så är luften mer syrefattig och att blåsa upp ett liggunderlag kan vara extremt tufft. Vid fjällvandring är det starkt rekommenderat att du satsar på ett liggunderlag med inbyggd pump. Exped DownMat och SynMat har två olika lösningar för att blåsa upp liggunderlaget utan att använda dina lungor. Andra tillverkare har andra lösningar eller liknande lösningar.