Exped SynMat 7 & 9

Exped SynMat 7 och 9SynMat är ett liggunderlag från Exped som är väldigt populärt bland svenskar med intresse för friluftsliv. Liggunderlaget finns i två olika grundutföranden och benämns med siffran 7 eller 9. Denna siffra indikerar tjockleken i centimeter på liggunderlaget och gör att nian har något bättre isolering om man behöver det. Men i övrigt är SynMat 7 och SynMat 9 identiska i sin konstruktion.

Exped SynMat har blivit väldigt populärt då det är någorlunda hållbart och erbjuder fantastiska egenskaper för de som ska sova utomhus på så väl sommaren som på vintern. SynMat klarar väldigt kalla klimat även om den inte är framtagen för de absolut kallaste klimaten. SynMat 7 har ett R-värde på 4,9 och klarar temperaturer ner till -17 grader, medan SynMat 9 har ett R-värde på 6,0 och klarar temperaturer ner till -25 grader. Detta räcker ganska långt året om i stora delar av Sverige.

SynMat är inte bara ett uppblåsbart liggunderlag, det har även mikrofiber inuti som packas väl när det rullas ihop med som hjälper till att bidra med bättre isolering när det väl används. Mikrofiberna är indelade i olika sektioner för att de ska vara jämt utspridda och inte förflytta sig när man rullar ihop det.

Förutom att SynMat kommer i två olika tjocklekar så kommer den dessutom i olika storlekar på längd och bredd. Detta gör att du har extremt bra möjligheter att välja ett liggunderlag som passar din kroppsform bättre och slipper därmed den onödiga extravikt som det annars kan bidra med. Vi har specificerat storlekarna längre ner på sidan så du enkelt kan se vilket som passar dig.

Exped SynMat 7 och Exped SynMat 9 kommer båda med inbyggd pump. Denna pump fungerar genom att du trycker med båda händerna på liggunderlaget (utmärkt ställe) och lyfter sedan händerna och återupprepar processen tills liggunderlaget uppnått en hårdhet du vill ha. Metoden är bra då rörelsen inte är speciellt ansträngande till skillnad från att använda lungorna för att blåsa in luft. Vi har tagit med en video nedanför som visar hur detta fungerar.

Tillsammans med liggunderlaget följer det alltid med ett reparationskit som du kan använda om i fall det skulle gå hål på liggunderlaget. Detta kit ligger inuti fodralet så du alltid har det med dig om du skulle behöva det.

Exped SynMat UL – Vad är det?

Exped SynMat ULExped SynMat UL (Ultra Light) är en del av SynMat-gruppen men är något tunnare. SynMat UL finns i både en tjocklek på 7 cm och 9 cm men väger totalt sätt mindre än varianter som inte är lättviktigare. Nackdelen är att de har sämre R-värde och är inte lika lämpade för kalla klimat men väger betydligt mindre vilket gör dem som bra alternativ under vår, sommar och höst.

I övrigt kör SynMat UL med samma teknik som vanliga SynMat och har isolering som fylls jämt när de blåses upp. Detta förbättrar isoleringen och R-värdet avsevärt jämfört med många andra liggunderlag.

Storlekar för Exped SynMat 7 (+ UL)

SynMat 7 har alltid ett R-värde på 4,9 (-17 grader) och en tjocklek på 7 cm. Det finns även en variant som har benämningen UL (Ultra Light) och har en lägre vikt och ett R-värde på 3,1 (-4 grader). Vi har märkt ut vikten för både den vanliga och UL i tabellen nedan så var noga med att skilja på dessa.

Specs Small Medium Medium/Wide Large Large/Wide
Längd 163 cm 183 cm 183 cm 197 cm 197 cm
Bredd 52 cm 52 cm 65 cm 52 cm 65 cm
Vikt 770 g 860 g 1010 g 960 g 1100 g
Vikt för UL 430 g 460 g  572 g 600 g

Storlekar för Exped SynMat 9

SynMat 9 som är en tjockare variant av SynMat 7 har bättre R-värde på 6,0 (-25 grader) och en tjocklek på 9 cm. Denna modell tillverkas bara i LW (Lare/Wide) med måtten 197×65 cm, alltså samma mått fast tjockare än motsvarigheten i SynMat 7. Denna variant väger in på 1170 gram.

Köp Exped SynMat Online

Du kan hitta Exped Synmat till bra pris hos de återförsäljare vi listar här. Normalt sätt ligger priserna för dessa liggunderlag på ett pris från ca 1500 kronor och uppåt beroende på storlek.

Videos – Demonstration av SynMat